Fel az oldal tetejéreAz oldal megosztása
Gyógynövények és összetevők

Homoktövis

Más néven:Hippophae rhamnoideshomoktövis bogyóhomoktövis olajsea buckthorn

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) tövises, ezüstös levelű cserje, narancssárga bogyójából levet, olajat és szörpöt készítenek, a Himalájában és Tibetben is őshonos.

‹ Vissza a lexikonhoz

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) az ezüstfafélék családjába tartozó, tövises ágú cserje vagy kis fa. Keskeny, felül szürkészöld, fonákán ezüstös levelei vannak. Ősszel a vesszőket sűrűn borítják a kicsi, narancssárga bogyók, amelyek savanyúak és kissé fanyarok. A növény a homokos, kavicsos talajt kedveli. Gyökerein nitrogéngyűjtő baktériumok élnek, ezért a sovány talajon is megél. A homok megkötésére is ültetik.

Európa és Ázsia mérsékelt övében elterjedt, a legnagyobb állományai a Himalájában és a Tibeti-fennsíkon vannak. A tibeti nyelv tarbu néven ismeri.

Felismerése és termesztése

A homoktövis kétlaki növény: a porzós és a termős virágok külön tövön nyílnak, bogyót csak a termős példány hoz. Ezért a kertekben és az ültetvényeken a termős tövek mellé porzós tövet is ültetnek. A bogyók rövid kocsányon, szorosan ülnek a tüskés vesszőkön, így a szedésük nehéz: gyakran az egész termő ágat levágják, lefagyasztják, majd a fagyott bogyókat leverik róla.

A hagyományban

A tibeti és a mongol gyógyhagyomány régóta használja a bogyóját, a belőle főzött sűrítményt és a magjából, terméshúsából nyert olajat. A tibeti receptekben az erősítő, fiatalító jellegű összetett készítmények egyik összetevője. Amit a hagyomány tulajdonít neki, az kultúrtörténeti leírás, nem orvosi tény.

A konyhában

A bogyó C-vitaminban gazdag, savanykás ízű, ezért leginkább lének, szörpnek, lekvárnak és teának dolgozzák fel, gyakran mézzel vagy más gyümölccsel keverve. A homoktövisolaj élénk narancsszínű, a kozmetikumokban is használják.

  • Bogyóból: lé, szörp, lekvár, tea
  • Magból és terméshúsból: homoktövisolaj
  • Tibeti összetett készítmények összetevője

Készítményekben

Az összetevő-listákon Hippophae rhamnoides néven szerepel, a termékoldalakon a magyar neve mellett a latin is olvasható.

Kapcsolódó termékek 1