Fel az oldal tetejéreAz oldal megosztása
Gyógynövények és összetevők

Sárgabarackmag-olaj

Más néven:Prunus armeniacasárgabarackmagolajkajszimagolajkajszibarackmag-olajapricot kernel oil

A sárgabarackmag-olaj a kajszibarack (Prunus armeniaca) magbelének sajtolt olaja, könnyű, gyorsan beszívódó bázisolaj, a masszázsolajok, krémek és tibeti hajolajok alapanyaga.

‹ Vissza a lexikonhoz

A sárgabarackmag-olaj a kajszibarack (Prunus armeniaca) csonthéjában lévő magbélből sajtolt növényi olaj. A kajszi Közép-Ázsiából és Kínából származik, a latin neve Örményországra utal, ahonnan a rómaiak megismerték. Az olaj világossárga, enyhe illatú, összetételében és tulajdonságaiban a mandulaolajhoz hasonlít.

A hidegen sajtolt olaj megőrzi a mag enyhe, marcipános illatát, a finomított változat szagtalan és világosabb.

Felhasználása

  • Bázisolaj masszázshoz és illóolajok hígításához
  • Krémek, balzsamok és testolajok alapanyaga
  • Hajápoló olajok összetevője

Könnyű olaj, gyorsan beszívódik, ezért arcon és testen is használják. Hűvös, sötét helyen tárolva tartja meg a minőségét, mert a fény és a meleg avasodást okoz.

A tibeti készítményekben

A tibeti hajolajokban és krémekben a gyógynövények hordozó olaja, a méhviasszal és a napraforgóolajjal együtt. A hagyományos recept a növények kivonatát vagy őrleményét ebben az alapban oldja el. Amit a hagyomány a keveréknek tulajdonít, az kultúrtörténeti leírás, nem orvosi tény.

Óvatosság

A keserű sárgabarackmag amigdalint tartalmaz, amelyből a szervezetben cián szabadul fel, ezért a nyers magot nem esszük, étrend-kiegészítőként sem fogyasztjuk. A kozmetikai olaj külső használatra való. Az összetevő-listákon Prunus armeniaca néven szerepel.

Kapcsolódó termékek 3